ANARKISTIT SYYPÄITÄ KAIKKEEN?

Johan on toimittaja Tapio Karilta vellit ja puurot sekaisin, kun anarkistit saavat niskaansa syytökset Baader-Meinhofin terroriteoista ja jopa Stalinin massamurhista. Stalin oli kaikkea muuta kuin anarkisti ja murhautti varmasti ensimmäisenä kaikki anarkistit, sikäli kun heitä nyt oli aiempien johtajien jäljiltä ketään enää jäljellä.

Tapio Kari väittää (Viikkolehti 6.2.), että anarkistilehti Pomminheittäjä on käyttänyt 70-luvun saksalaisilta terroristeilta lainattua sanastoa, ja kirjoittaa vielä, että "Saksan terroristit eivät harrastaneet parodiaa vaan puheista siirryttiin tekoihin". Jos joissakin Pomminheittäjän jutuissa on ollutkin samoja sanoja kuin punaterroristeilla, niin sanat sinänsä eivät ensinnäkään ketään tapa. Toisekseen Pomminheittäjän jutuissa on todellakin harrastettu paitsi parodiaa, myös ironiaa ja silkkaa satiiria. Kun väkivaltainen kielenkäyttö viedään äärimmilleen, on kyseessä erittäin tehokas keino osoittaa tiettyjen suuntausten looginen johtopäätös. Näin käännetään koko väkivaltaisuuteen johtava ajattelurakenne itseään vastaan.

Aiemmassa Viikkolehden numerossa (30.1.) Tapio Kari esitteli Pomminheittäjässä ollutta "kiihotusta suoraan väkivaltaan", jossa sikakapitalistit hirtetään lyhtypylväisiin, poliisit lahdataan virastotalon taakse, uhreja ei käydä laskemaan, vaan hurmetöiden päälle vallankumoussankari vetää kaljan. Todisteena hirmukirjoituksista oli taitavasti saksittuja otteita toimittajan juttutekstissäänkin siteeraamista jutuista. Vaan taitavamminkin otteet olisi voitu saksia. Nyt niihin oli harmillisesti jäänyt sellaistakin materiaalia, joka kyseenalaistaa toimittajan tarkoitushakuiset tulkinnat: "vallankumoussankari" paljastuukin vallankumoussodan epäilijäksi ja sen sotureiden kyseenalaistajaksi.

Samalla tarkoitushakuisuudella toimittaja käsitteli Mika Marenkin lausuntoa: "Minäkin voisin jossain tapauksessa uhota, että tottakai kapitalistit pitäisi eliminoida. Mitä se käytännössä tarkoittaa, se on eri juttu. En missään nimessä itse hyväksy väkivaltaa." Edelläolevasta oli jutun otsikoksi revitty lause "Tottakai kapitalistit pitäisi eliminoida". Mielestäni tuollainen tapa tehdä lehtijuttua ei ole esimerkki hyvästä kirjoittelusta (paitsi ehkä normaalin parodian ylittävänä itseensä päin kääntyvänä parodiana). Saati sitten, että kyse olisi mistään objektiivisesta ja monipuolisesta joukkotiedotuksesta, joka tähtäisi yhteiskunnalliseen keskusteluun. Keskustelu kun ei käsittääkseni tarkoita yksiäänistä muiden äänien vääristämistä ja sitäkautta nujertamista.

Väkivallasta on syytä puhua. Yhteiskuntamme on väkivaltainen, eikä asioista vaikenemisella saavuteta ainakaan mitään muutosta. Pomminheittäjä-lehden toimituspolitiikkaan ei ole kuulunut minkäänlainen juttujen valikointi, muuntelu tai sensurointi. Pomminheittäjä ei ole myöskään ollut mikään sananjulistaja, jonka tarkoituksena olisi ollut tyrkyttää valmista ideologiaa ja ennaltamäärättyjä keinoja. Lehti on toiminut anarkistien keskustelufoorumina ja on ollut tunnettu kriittisyydestään. Ja tottakai lehdessä on keskusteltu vallankumouksesta. Anarkistit ovat vallankumouksellisia.

Ulla Vehaluoto, yksi Pomminheittäjän tekijöistä

Paluu